Punkt 18: Behandling af indsigelser fra foroffentlighed vedr. etablering af vindmøller ved Bolle Enge
Resume
Sagsforløb: TM/ØK
Beslutning
Mikael Klitgaard deltog ikke i behandlingen pga. inhabilitet.
Planlægningsarbejdet igangsættes.
Der tages først stilling til udsendelse af evt. høringsmateriale, når temaplan er vedtaget.
Eskild Sloth Andersen ønsker planlægningen afstemt med Aalborg Kommunes planlægning.
Carsten Ullmann Andersen og Lars E. Sørensen er imod etablering af flere vindmøller på land.
Der har i perioden fra den 17. marts 2021 til den 14. maj 2021 været afholdt fordebat vedr. etablering af 15 vindmøller ved Bolle Enge.
Projektet handler desuden om 15 vindmøller og 180 ha solenergianlæg i Aalborg Kommune
Økonomiudvalget og Byrådet besluttede på møder i december 2021 at udsætte den videre behandling
Sagen genoptages i Økonomiudvalget på baggrund af, at Aalborg Kommune har besluttet at igangsætte den videre planlægning for deres del.
Økonomiudvalget anmodes om stillingtagen til, hvorvidt den videre planlægning skal igangsættes
Sagsfremstilling
Der har i perioden fra den 17. marts 2021 til den 14. maj 2021 været afholdt fordebat vedr. etablering af 15 vindmøller ved Bolle Enge. Projektet handler desuden om 15 vindmøller og 180 ha solenergianlæg i Aalborg Kommune. De 2 ansøgte energiprojekter ligger tæt ved hinanden. Derfor har de 2 kommuner besluttet, at der afholdes en fælles fordebat med henblik på at gennemføre en samlet planproces for de 2 projekter. Selvom der er tale om en samlet planproces, så skal der udarbejdes 2 selvstændige lokalplaner, 2 selvstændige kommuneplantillæg og træffes særskilte afgørelser i henhold til miljøvurderingsloven i de to kommuner.
I forbindelse med fordebatten er der indkommet 72bemærkninger fra 21 forskellige borgere og 7 forskellige organisationer samt en underskriftindsamling, hvor 510 borgere er imod projektet. Bemærkningerne er beskrevet og kommenteret i vedlagte høringsnotat. De primære indsigelsespunkter er:
Visuelle gener for omkringboende og i landskabet
Opstilling af 15 vindmøller (30 vindmøller i alt på tværs af kommunegrænsen) med en højde på 150 m vil medvirke til visuelle forandringer i landskabet, både på kortere og længere distancer. Hvorledes møllerne vil påvirke landskabet vil blive belyst og vurderet yderligere i en miljøkonsekvensvurdering bl.a. med udgangspunkt i visualiseringer. Visualiseringer skal kunne tydeliggøre hvorledes vindmøllerne fremstår i landskabet, set fra forskellige retninger med udgangspunkt i de steder hvorfra vindmøllerne opleves såsom veje, rekreative arealer, nabobebyggelser mv.
Støjgener
Ifølge bekendtgørelse om støj fra vindmøller er der fastsat konkrete støjgrænser og beregningsmetoder for støj fra vindmøller, som de enkelte kommuner hverken kan lempe eller skærpe. Støjgrænseværdierne må således ikke overskrides for den enkelte ejendom. Støjforholdene, herunder også lavfrekvent støj, vil blive belyst og vurderet i en miljøkonsekvensvurdering, jf. reglerne i bekendtgørelse om støj fra vindmøller.
Eksisterende stillestående møller i området
En del høringssvar stiller spørgsmål ved behovet for nye møller, da der opleves at eksisterende møller står stille i perioder. Hele elforsyningssystemet er baseret på, at strøm skal forbruges i takt med, at det bliver produceret. Energinet.dk har behov for at bede nogle elproducenter om at neddrosle produktionen i perioder med lavt el-forbrug. Det har tidligere kun været store kraftværker og decentrale kraftvarmeværker, der har kunnet neddrosle produktionen for at sikre et stabilt elnet med en høj forsyningssikkerhed. De vindmøller, der er opstillet i Danmark de seneste år, er nu så store og så lette at stoppe og starte, at Energinet.dk kan benytte vindmøllerne som et vigtigt bidrag til at sikre forsyningssikkerheden.
Vagabonderende strøm
Vagabonderende strøm har været rejst som bekymring i tidligere vindmøllesager, men der foreligger ikke retningslinjer for undersøgelser, som kan be- eller afkræfte fænomenet. Det vil dermed ikke være sandsynligt, at en efterfølgende miljøkonsekvensrapport vil kunne indeholde præcise vurderinger af dette forhold.
Fuglelivet i området
Der gøres opmærksom på, at området indeholder et rigt fugleliv med bl.a. Kongeørn, Rød Glente, Trane, Ugler samt rastefugle som Pibesvaner, Knopsvaner, Bramgæs mv. En miljøkonsekvensrapport skal indeholde en nærmere undersøgelse af, hvilke arter, der forekommer i området, hvordan disse anvender områder og hvordan de enkelte arter direkte og indirekte påvirkes af opstilling af vindmøller med den konkrete lokalitet. Der skal i særlig grad redegøres for sjældne og truede fugle i området samt fugle opført på EU's fuglebeskyttelsesdirektiv. Såfremt opstilling af vindmøller vil medføre negative konsekvenser for fugle i området, skal det vurderes om eller hvorledes der kan kompenseres for dette, således at fuglene i området som minimum ikke får det dårligere.
Flagermus
Der peges på, at der forekommer flere arter af flagermus i området, herunder damflagermus og brunflagermus. En miljøkonsekvensrapport skal indeholde en nærmere undersøgelse af, hvilke arter der forekommer i området, hvordan de forskellige arter anvender området og hvordan de direkte og indirekte påvirkes af opstilling af vindmøller med den konkrete lokalitet. Såfremt opstilling af vindmøller vil medføre negative konsekvenser for flagermus i området, skal der stilles krav om kompenserende tiltag som sikrer, at flagermusene i området ikke påvirkes negativt.
Fagforvaltningens bemærkninger om natur- og landskabsforhold
Det samlede projekt i begge kommuner gennemskæres af Gerå, der danner en grænse mellem to forskellige landskabstyper. På Aalborgsiden er der tale om et overvejende landbrugslandskab, mens der på Brønderslevsiden er tale om et område, der er præget af eng og mosearealer kombineret med landbrugsjord i omdrift.
I Brønderslev Kommune er området pga. sit naturindhold udpeget til "særligt værdifuldt naturområde" og "økologisk forbindelse".
Flere af vindmøllerne inklusive vendepladser, veje og lignende tekniske anlæg ønskes placeret indenfor eller i kanten af beskyttet natur. En tilladelse til dette kræver, at der udarbejdes et projekt med etablering af erstatningsnatur og muligvis også med forbedringer af den eksisterende beskyttede natur i området.
Området, hvor vindmøllerne foreslås opstillet, er en del af et stort åbent landskabsrum omkring Gerå, men er ikke omfattet af kommuneplanens landskabsudpegninger. Skalamæssigt kan landskabet generelt spille op mod vindmøllers store skala, men 15 vindmøller vil give så stor en påvirkning, at det vil påvirke landskabets skala væsentligt. Det åbne landskab betyder, at vindmøllerne vil være markant synlige i landskabet. Vindmøller kan kun opstilles nærmere end 28 x totalhøjden fra eksisterende eller planlagte vindmøller, hvis det landskabelige samspil vurderes at være uproblematisk. Indenfor 28 x totalhøjden findes eksisterende vindmølleparker ved Gretterholt og Try samt eksisterende vindmøllepark ved Lyngdrup samt flere mindre vindmøller. Samspillet mellem vindmølleparkerne kan være problematisk, hvilket vil skulle belyses yderligere i en miljøkonsekvensrapport. Alternativer med færre vindmøller skal belyses yderligere i en miljøkonsekvensrapport.
Naboforhold
Projektet forudsætter at der nedlægges 5 beboelser i Brønderslev Kommune og 2 beboelser i Aalborg Kommune. Ansøger har haft dialog med omkring 25 naboer. Der er 12 naboer med under 3 km til vindmøllerne, der er kommet med høringssvar, som er imod projektet.
Planproces
Hvis der træffes beslutning om at arbejde videre med projektet, skal projektet miljøscreenes og det skal undersøges, om det er muligt at planlægge for projektet. Alternativ kan det undersøges, om det er muligt at planlægge for et mindre projekt med færre vindmøller. Efter miljøscreening skal der udarbejdes en miljøkonsekvensrapport for projektet. I miljøkonsekvensrapporten skal projektets støjpåvirkning, skyggepåvirkning, påvirkning af fugle, flagermus, landskab mm. beskrives. Miljøkonsekvensrapporten udarbejdes for det samlede projekt på begge sider af kommunegrænsen. Derudover skal der udarbejdes kommuneplantillæg og lokalplan for projektet med tilhørende miljøvurdering. Kommuneplantillæg og lokalplan omfatter den del af projektet, der er beliggende i Brønderslev Kommune.
Fagforvaltningen for Teknik og Miljø foreslår, at Økonomiudvalget tager stilling til, om planlægningen skal fortsættes.
Personale
Ingen.
Indstilling
Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget, 6. december 2021, pkt. 4:
Poul Erik Andreasen, Johannes Trudslev og Hildo Rasmussen indstiller, at projektet stoppes på grund af gener for naboer, naturpåvirkning og påvirkning i området. Med regeringens seneste beslutning om yderligere udbygning af havvindmøller vil behovet for el være dækket. Havvindmøller producerer el væsentligt billigere end både landvindmøller og solceller.
Poul Erik Andreasen begærer sagen i Byrådet.
Simon Aagaard, Dennis Kvesel og Peter Stecher indstiller, at sagen udsættes indtil Temaplanen for energi-anlæg er godkendt.
Carsten Ullmann Andersen er imod etablering af yderligere landvindmøller. Han mener, at vindmøller skal stå på havet.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 8. december 2021, pkt. 17:
Udsat.
Niels Vestergaard Salling var fraværende.
Beslutning fra Byrådet, 15. december 2021, pkt. 19:
Udsat.
Peter H. S. Kristensen var fraværende.
Supplerende sagsfremstilling:
Siden sagen blev behandlet i Teknik og Miljøudvalget er der sket følgende:
Den 10.december 2021 behandlede By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune opsamling på fordebatten for Tuekær/Bolle Enge. Udvalget besluttede at igangsætte den videre planlægning, og at der skal belyses et alternativ i planlægningen, der giver mulighed for at dele projektet i en Aalborg og en Brønderslev Kommune del.
Den 28.april 2022 behandlede By- og Landskabsudvalget planlægning for Tuekær-delen (15 vindmøller og 180 ha i Energipark Tuekær, Aalborg Kommune). Udvalget besluttede at igangsætte den videre planlægning herunder udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg, lokalplan, miljøvurdering og miljøkonsekvensrapport.
Forvaltningen har, via projektudvikler Eurowind Energy, i marts 2022 modtaget en indsigelse fra Forsvarets Ejendomsstyrelse. Indsigelsen går på potentielle gener i forhold til den operative anvendelse af flykontrolradaren på Flyvestation Aalborg/Aalborg lufthavn. Forsvarets Ejendomsstyrelse oplyser, at de vil fastholde indsigelsen, indtil problemstillingerne er blevet identificeret, og generne mindsket. Projektudvikler oplyser, at de vil gå i dialog med Forsvarets Ejendomsstyrelse omkring afværgeforanstaltninger.
Såfremt det besluttes at igangsætte planlægning, anbefaler Forvaltningen, at indsigelsen tages med i det videre arbejde, herunder at der indledes nærmere dialog med Forsvarets Ejendomsstyrelse.